مفهوم متاورس (Metaverse) یا فراجهان چیست؟ + کامل

متاورس یا فراجهان

متاورس (Metaverse) یا فراجهان دقیقا چیست که همه، از جمله فیسبوک و مایکروسافت به دنبال تسخیر آن هستند؟

فراجهان، اخیرا به موضوعی داغ برای گفت و گو تبدیل شده است، همزمان فیسبوک و مایکروسافت ادعای تسلط آن را دارند.

اولین بار در سال 1992، نیل استفنسون، در رمان علمی تخیلی خود، اسنو کراش، اصطلاح متاورس را به کار برده است.

در این رمان، ملاقات آواتارهای واقعی در ساختمان های سه بعدی و دیگر محیط های واقع گرایانه، به تصویر کشیده شده است.

از آن زمان تاکنون پیشرفت های گوناگونی در راه رسیدن به یک متاورس واقعی، یعنی دنیای مجازی آنلاین تحقق یافته است.

چنین دنیای مجازی تلفیقی از واقعیت افزوده، واقعیت مجازی، آواتارهای هلوگرافیک سه بعدی، ویدیو و دیگر ابزار ارتباطی خواهد بود.

فراجهان همزمان با گسترش خویش، جایگزینی را برای همزیستی ارائه می کند.

درحال حاضر مفاهیم مختلفی از متاورس وجود دارد. این مفهوم در بازی های آنلاینی چون Fortnite Minecraft، Roblox ارائه می شود.

شرکت های تولید کننده این بازی ها، رویای مشارکت در تکامل متاورس را در سر می پرورانند.

متاورس یا فراجهان چیست؟

متاورس چیست؟

متاورس، ترکیبی از چندین عناصر فن آوری مانند واقعیت مجازی (Virtual Reality)، واقعیت افزوده (Augmented Reality) و ویدیو (تصویر) است که کاربران در آن در درون یک جهان دیجیتال زندگی کرده و با یکدیگر به تعامل می پردازند.

حمایت کنندگان متاورس به تصویر سازی کارها، بازی ها و روابط کاربران با دوستانشان در هر محیطی مانند کنسرت ها، کنفرانس ها و سفرهای مجازی به گوشه و کنار جهان، می پردازند.

متیو بال (Matthew Ball) از مدیران شرکت سرمایه گذاری پرریسک ایپیلیون (Epyllion) در فوریه 2012 در مقاله ای در وبسایت خویش گفته است: در حال حاضر، ما در آستانه ورود به نسل جدید اینترنت هستیم.

چه زمانی انتظار دیدن متاورس به پایان می رسد؟

بر اساس پیش بینی مارک زاکربرگ مدیر عامل شرکت متا (فیسبوک سابق)، پنج تا ده سال طول خواهد کشید تا ویژگی های کلیدی متاورس به جریان اصلی تبدیل شود.

پهنای باند فوق العاده سریع، هدست های واقعیت مجازی و جهان همیشه آنلاین، جنبه هایی از متاورس هستند، اگرچه ممکن است که این امکانات در دسترس همگان قرار نداشته باشند.

نمونه های از متاورس

نمونه هایی از متاورس

در اینجا بهتر است نگاهی به آنچه که امروزه اتفاق می افتد و در آینده ای نزدیک ما را به فراجهان سوق می دهد، بیاندازیم.

متا : غول فناوری متا که قبلا با نام تجاری فیسبوک شناخته می شد، در حال حاضر سرمایه گذاری قابل توجهی بر روی واقعیت مجازی کرده است. این سرمایه گذاری خرید اوکولوس (Oculus) در سال 2014 را نیز در برمی گیرد.

متا دنیای مجازی خاصی را تصویر سازی می کند که در آن آواتارهای دیجیتال از طریق کار، مسافرت یا سرگرمی با استفاده از هدست های VR با هم در ارتباط هستند.

زاکربرگ در مورد متاورس خوش بین است و اعتقاد دارد که فراجهان می تواند جایگزین اینترنتی باشد که در حال حاضر استفاده می کنیم.

مارک زاکربرگ، مدیر عامل متا، پس از افشای تغییر نام تجاری شرکت در ماه گذشته، گفت: پلتفرم و رسانه بعدی، بسیار غرق کننده تر و تجسمی تر خواهد بود، که به جای نگاه کردن، آن را تجربه خواهید کرد و ما آن را متاورس می نامیم.

مایکروسافت : غول نرم افزاری در حال حاضر نیز از هولوگرام استفاده می کند و در حال توسعه برنامه های واقعیت ترکیبی و توسعه یافته (XR) است.

این برنامه ها در پلتفرم مایکروسافت مش (Microsoft Mesh platform) قابل اجرا هستند و ترکیبی از جهان واقعی، واقعیت افزوده و دنیای مجازی خواهند بود.

اوایل این ماه، مایکروسافت از طرح اضافه کردن واقعیت ترکیبی به تیم مایکروسافت در سال 2022 رونمایی کرد. واقعیت ترکیبی، شامل هولوگرام و آواتارهای مجازی است.

همچنین توسعه فضای های سه بعدی مجازی متصل و قابل کاوش طرح این شرکت برای سال آینده خواهد بود.

اخیرا ارتش امریکا با همکاری مایکروسافت روی طرح هدست هولولنزی واقعیت افزوده کار می کند که به وسیله آن سربازان قادر به آموزش، تمرین و مبارزه خواهند بود.

فراتر از همه اینها، Xbox Live در حال حاضر میلیون ها کاربر بازی های آنلاین را در سراسر جهان به یکدیگر متصل می کند.

بازی های اپیک : تیم سووینی، مدیرعامل شرکت توسعه دهنده بازی فورتنایت (Fortnite)، اخیرا از سرمایه گذاری این شرکت برای توسعه متاورس خبر داده است.

جنبه هایی از متاورس در کنسرت خوانندگانی مثل آریانا گرانده و تراویس اسکات و تریلر فیلم و معرفی موسیقی به کار رفته است.

از دیگر موارد تاثیر گذار، می توان به بازسازی تصویری و سخنرانی تاریخی مارتین لوترکینگ در سال 1963 با عنوان من یک رویا دارم، اشاره کرد.

متاورس در حال توسعه انسان های دیجیتال واقع گرایانه است. با تولیدفراانسان ها، شما در بازی های جهان می توانید بدل دیجیتالی خود را به طور سفارشی طراحی نمایید.

مثال هایی از متاورس

روبلکس : پلتفرم روبلکس در سال 2004 ساخته شد.

این پلتفرم شامل تعدادی بازی های ساخته شده توسط کاربر و در برگیرنده پیشنهادات نقش آفرینی مثل Bloxburg and Brookhaven است که در آنها کاربر می تواند به ساختن خانه، کار و اجرای سناریوهای گوناگون بپردازد.

پس از عرضه عمومی روبلکس ارزش آن به بیش از 45 میلیارد دلار رسید.

موسس و مدیر عامل روبلکس، دیوید بازوکی در روز عرضه عمومی اولیه آن در ماه مارس، توییتی برای تشکر از کسانی که به روبلکس کمک کرده اند، فرستاد.

در این توییت وی به قدردانی از کسانی پرداخت که روبلکس را در راه رسیدن به چشم انداز دست یابی به متاورس کمک کرده بودند.

اندکی بعد، روبلکس همکاری با کفش هاس اسکیت برد Vans را آغاز کرد.

هدف از این همکاری ایجاد Vans World یا پارک اسکیت برد مجازی است که در آن بازیکنان قادر خواهند بود، لباس بازی پوشیده، با ایجاد یک باغ محدود Gucci به خرید لباس و وسایل برای بدل مجازی خود اقدام کنند.

ماینکرافت : ماینکرافت دنیای مجازی دیگری متعلق به مایکروسافت است که در بین کودکان بسیار محبوب شده است.

ماینکرافت در واقع معادل مجازی لگو (Legos) است، جایی که بازیکنان می توانند کاراکتر و شخصیت مجازی خود را هرگونه که تمایل دارند، بسازند.

ماینکرافت دارای بیش از 140 میلیون کاربر فعال ماهانه است.

در طول دوران همه گیری، محبوبیت آن در بین کودکانی که مجبور بودند بیشتر به ارتباطات مجازی تکیه کنند، افزایش یافته است.

بعضی از شرکت های کمتر شناخته شده، دنیای آنلاین خود را، راه اندازی کرده اند.

دنیای فانتزی آنلاین زندگی دوم در سال 2003 تاسیس شده است و هم اکنون در دهه دوم فعالیت خویش به عنوان یک واقعیت جایگزین قرار دارد.

پناهگاه آنلاین نوور (Nowhere) دارای فضاهای مجازی موقت و دائمی، خصوصی یا عمومی است که برای برگزاری کنسرت ها، جشنواره ها، گردهمایی ها و کنفرانس ها مورد استفاده قرار می گیرند.

شرکت تولیدی نیویورکی (Windmill Factory) به توسعه این پلتفرم پرداخته و برخی پروژه ها را برای لیدی گاگا و ناین اینچ نیلز اجرا کرده است.

کهکشان سنسوریوم اوایل امسال یکی از دو کهکشان طراحی شده خود را افتتاح کرد.

این کهکشان ها از دنیاهای آنلاین مرتبط با هم تشکیل شده و با هدست های VR و یا از طریق کامپیوترهای شخصی قابل کاوش هستند.

پریسوم، اولین کهکشان افتتاح شده در حوزه موسیقی است. در این کهکشان، دی جی های مجازی و گروه های موسیقی در مناظر آینده نگر به اجرا می پردازند.


پوستر فیلم Free Guy
پوستر فیلم Free Guy

شاید در سال‌های گذشته با گجت هایی مانند “عینک هوشمند” آشنا شده باشید که معروف ترین آن ساخته شرکت گوگل است.

این گجت ها پس از عرضه شدن جایگاه خوبی را در جامعه عموم پیدا نکردند و استقبال خوبی از آنها نشد.

اما با ترکیب عینک های هوشمند و متاورس مطمئنا در سال های آینده شاهد تکنولوژی ها و خلاقیت های بسیار متعددی در این عرصه خواهیم بود.

برای درک بهتر این موضوع شاید دیدن فیلم سینمایی Free Guy که در سال 2021 با بازی، بازیگر فیلم های Dead Pool یعنی Ryan Reynolds منتشر شد، برای شما جذاب باشد.

که تقریبا مفهومی که در بالا در مورد آن صحبت شده است را به خوبی به تصویر کشیده است.

سوالات متداول

متاورس چیست؟

تعریف عمومی که از متاورس ارائه می‌شود، از آن به عنوان یک فضای مجازی سه بعدی اشتراکی یاد می کنند که در فضای اینترنت ایجاد شده و وجود دارد. در این فضا مردم می توانند به صورت مجازی با یکدیگر، اشیا و یا محیط ارتباط برقرار کنند فارغ از اینکه به صورت فیزیکی در کجا هستند.

آیا در حال حاضر متاورس به معنای واقعی وجود دارد؟

خیر، با اینکه از این عبارت در جاهای متعددی استفاده می شود اما متاورس هنوز به معنای واقعی جایگاه خود را پیدا نکرده است و هنوز یک پلتفرم به معنای واقعی متاورس وجود ندارد. در حال حاضر بازی ها و پلتفرم هایی ایجاد شده است که می توان آنها را شبیه متاورس نامید.

مردم چگونه به دنیای متاورس دسترسی خواهند داشت؟

در حال حاضر بازی های شبیه متاورس را می توان در کامپیوتر و بدون ابزار خاصی بازی کرد. بعضی از این بازی ها و پلتفرم‌ها برای استفاده نیازمند هدست‌های واقعیت مجازی یا VR هستند که طبیعتا برای استفاده از این ابزارها به اینترنت نیاز خواهید داشت.

آیا متاورس یک بازی است؟

در مراحل اولیه متاورس شاید بیشتر شاهد بازی های متاورسی باشیم اما در آینده ای نزدیک مطمئنا متاورس جایگاه بیشتری در دنیای واقعی پیدا می کند به طوری که کاربران می توانند از این طریق با افرادی که می‌‎شناسند یا افراد ناشناس ارتباط برقرار کرده و یا حتی از این طریق به مدیریت کسب و کارهای خود بپردازند.

واکنش شما چیست؟
0پسندیدن0نپسندیدن1دوست داشتنی0خنده دار
0 0 امتیاز
امتیازدهی
عضویت
اعلان برای
guest

0 دیدگاه ها
قدیمی ترین ها
جدیدترین ها بیشترین امتیاز
نظردهی درون متنی
نمایش همه دیدگاه ها