تفاوت بین web2 و web3 چیست
اخیرا جک دورسی، آتش جدال و بحث در مورد ویژگی غیرمتمرکز وب 3 را شعله ور کرده است.
گفتگوها پیرامون وب 3 و ارزش و کارایی آن، به یکی از داغ ترین بحث های سال 2022 تبدیل شده است. مخصوصا بعد از توییت جک دورسی در ماه دسامبر که طوفانی را در جامعه ارزهای دیجیتال به راه انداخت.
طبق ادعای مدیر عامل سابق توییتر، برخلاف نظر عموم وب 3 هویتی متمرکز دارد. زیرا این شبکه تحت کنترل سرمایه گذاران خطر پذیر (VCs) و شرکت های دارای مسئولیت محدود (LPs) قرار دارد.
ادامه بحث و نتایج آن در ماه های آینده بسیار جالب خواهد بود. در این مقاله وب 2 در مقابل وب 3، از لحاظ فنی تجزیه و تحلیل خواهد شد. این موضوع به شناخت و پیش بینی در مورد آینده این شبکه های اطلاعاتی کمک خواهد کرد.
وب 1 چیست؟
وب 1 (web1) در واقع، به عنوان اینترنت شناخته می شود. این شبکه از وب سایت های دارای محتوای ثابت، در قالب متن یا تصویر و بدون تعامل زیاد تشکیل شده است.
نسل اول وب، دوران وب سایت های محدود به مشاهده غیرفعال محتوا، مانند اسناد یا صفحات فقط خواندنی بود.
وب 2 چیست؟
از وب 2 (web2) به عنوان شبکه اجتماعی و تعاملی یاد می شود. نسخه قبلی اینترنت، بیشتر در اختیار توسعه دهندگان و بازیگران پیشرو در تولید محتوا بود.
در حالیکه وب 2 شامل اپلیکیشن ها و برنامه هایی است که به هر کسی قابلیت تولیدکنندگی و خلاق بودن را می دهد.
محتوای تولید شده به وسیله کاربر، سهولت استفاده، فرهنگ تعاملی، مشارکت مستقیم کاربر و داشتن قابلیت همکاری با کاربران نهایی، سازگاری با سایر محصولات مانند سیستم عامل ها و دستگاه ها، از ویژگی های اصلی وب 2 هستند.
برای اولین بار هر کاربری توانایی ایجاد هر نوع محتوای دلخواه، بارگذاری ویدیو یا تصویر، نوشتن و نشر کتاب، اظهار نظر در مورد پست های دیگران و اجازه نمایش آنها به میلیونها کاربر دیگر را دارد.
شبکه های اجتماعی متولد شده و برای سالیان آینده قهرمان داستان شبکه گسترده جهانی (اینترنت) خواهند بود.
تجربه های کاربرپسند نوآورانه، روش جدید برقراری ارتباط را امکان پذیر کرده است.
کسب و کارهای فراهم کننده اطلاعات و پلتفرم های ارتباطی، با استفاده از اطلاعات شخصی مصرف کنندگان، رشد کرده اند.
از پرطرفدارترین و موفق ترین شرکت های عصر وب 2 می توان یوتیوب، فیسبوک و توییتر را نام برد.
وب پویا و فعال، همراه با تعامل اجتماعی و مشارکت بیشتر، در تمام نقاط جهان مورد استقبال قرار گرفته است.
در واقع وب 2 حالت تجاری و مبادله ای دارد. مشارکت مستقیم و بیشتر در مقابل عرضه اطلاعات شخصی و محرمانه افراد بدست می آید.
اپلیکیشن ها چگونه پول بدست می آورند؟
هدف اولیه برنامه های کاربردی وب پس از راه اندازی، جذب حداکثر کاربر با استفاده از تولید اپلیکیشن مفید با کاربری آسان است.
همانند هر کسب و کار دیگری، اپلیکیشن برای رشد و موفقیت بیشتر نیاز به کسب درآمد دارد. این کار از طریق جذب سرمایه گذار و یا فروش اطلاعات شخصی کاربران انجام می شود.
دخالت سرمایه خطرپذیر، اغلب استقلال خدمات را به خطر می اندازد. زیرا سرمایه گذاران به دنبال بازگشت سرمایه بوده و این کار معمولا به قیمت کیفیت پایین تر و از دست رفتن یکپارچگی صورت می گیرد.
مسائل امنیتی و حریم خصوصی
اجازه استفاده از اطلاعات شخصی متاسفانه، مشکل بزرگ دیگری را به وجود می آورد. افشا و درز اطلاعات مسئله ای است که در بین شبکه های متمرکز و دارای نقطه ضعف، به وفور دیده می شود.
تاریخچه وب 2 نشان دهنده فراوانی این تخلفات است. امکان درز و افشای اطلاعت شخصی هر کسی وجود دارد.
مصرف کنندگان، کنترلی بر چگونگی استفاده از اطلاعات و ذخیره آنها ندارند. سرورهای متمرکز امکان دخالت، کنترل یا توقف برنامه های مناسب و موفق توسط دولت را تسهیل نموده است.
وب 3 چیست و چگونه منتشر خواهد شد
از وب 3 (web3) به عنوان نسل آینده اینترنت یاد می شود. در این نسل از اینترنت تمام قابلیت ها و فعالیت های وب 2 به روش غیرمتمرکز انجام خواهد شد.
مشکل متمرکز بودن وب 2 که امکان به خطر انداختن اعتبار سیستم ها و امنیت اطلاعات و حریم خصوصی کاربران را فراهم می کند، قبلا بیان شد.
وب 3 به دنبال حل این مشکل با استفاده از بلاک چین و سیستم غیرمتمرکز آن است.
پلتفرم هایی مانند اتریوم برای رفع مشکل نقض حریم خصوصی و درز اطلاعات شخصی کاربران ساخته شده اند.
این پلتفرم ها مشکل موجود را بدون نیاز به مجوز داشتن، باز بودن و بدون نیاز به اعتماد خود، انجام می دهند. از طرفی کاربران هم باید به پیروی از قوانین ارائه شده توسط پروتکل اجماع بپردازند.
اتریوم در حال حاضر، پرطرفدارترین پلتفرم برای اپلیکیشن های غیر متمرکز (DApps) است. برنامه های غیرمتمرکز بلاک چین باید به زودی جایگزین اپلیکیشن های حال حاضر وب 2 شوند.
متاورس و NFTها نقش مهم و برجسته ای در وب 3 و بر روی پلتفرم های بلاک چین ایفا خواهند کرد.
ویژگی غیرمتمرکز بودن وب 3 از طریق ساخت اپلیکیشن ها توسط توسعه دهندگان، منعکس می شود.
به جای ساختن برنامه ها بر روی یک سرور و ذخیره اطلاعات بر روی یک دیتابیس (که معمولا ارائه دهنده هم هست)، توسعه دهندگان از طریق شبکه ای از نودهای (سرورها) همتا به همتا، توانایی استفاده از تکنولوژی بلاک چین را خواهند داشت.
برای دسترسی کاربران به پروتکل معمولا نیاز به پرداخت هزینه است. همچنان که امروزه این کار برای استفاده از ارائه دهنده ابری (AWS) انجام می شود.
البته با این تفاوت که این پول در بین مشارکت کنندگان شبکه تقسیم خواهد شد.
ویژگی غیرمتمرکز بودن وب 3، مهم ترین نوآوری آن است.
علاوه بر این، خصوصیت مذکور مزایای زیر را فراهم می کند:
- FOSS : نرم افزار منبع باز رایگانی است که هر کسی اجازه استفاده، کپی و مطالعه رایگان آن را خواهد داشت. این نرم افزار در واقع نوعی کد منبع باز بوده، که به آسانی به اشتراک گذاشته شده و مردم را برای مشارکت داوطلبانه تشویق می کند.
- شبکه بدون نیاز به اعتماد : افراد بدون دخالت شخص ثالث قادر به فعالیت و تعامل خواهند بود.
- پلتفرم های بدون نیاز به مجوز : کاربران یا ارائه دهندگان بدون نیاز به کسب اجازه از مرجع خاصی قادر به مشارکت در شبکه خواهند بود. هیچ کس توانایی بلاک کردن یا جلوگیری از دسترسی شخص به خدمات را نخواهد داشت.
- پرداخت با توکن های بومی : سکه ها یا توکن های تولید شده توسط بلاک چین، بدون مرز و محدودیت خواهند بود.
چالش واقعی و چالش مورد اشاره جک دورسی، ایجاد شبکه های مقاوم در برابر سانسور، خصوصی و باز، مانند بیت کوین است.
در حال حاضر همانند وب 2، وب 3 نیز پر از شرکت های متمرکز تحت سلطه صندوق های موسسات بزرگ، سرمایه گذاران خطر پذیر (VCs) و شرکت های با مسئولیت محدود (LPs) است.
یکی از نقش آفرینان وب 3، شرکت Andreessen Horowitz تاسیس شده توسط Marc Andreessen است. وی کاملا با دیدگاه جک دورسی مخالف بوده و با بلاک کردن او در توییتر به جنجال این کارآفرین واکنش نشان داده است.
آیا جامعه ارزهای دیجیتال پیام مدیر عامل سابق توییتر را گرفته و درک کرده است؟ پاسخ هر چه باشد، در ماه های آینده قادر به ارزیابی آن خواهیم بود.